آموزشی

اس اس دی چیست؟ (انواع، مزایا و معایب)

اس اس دی چیست؟ (انواع، مزایا و معایب)

زمانی که می‌خواهید یک سیستم کامپیوتری یا لپ‌تاپ بخرید فروشنده بر روی ظرفیت اس اس دی تأکید می کند. البته بسیاری از افرادی که می‌خواهند سرعت سیستم خود را افزایش دهند هم به فکر خرید اس اس دی اینترنال می‌افتند. اما آیا تابه‌حال از خود پرسیده‌اید که اس اس دی چیست؟

تا زمانی که با انواع اس اس دی، مزایا و معایب استفاده از آن آشنا نشوید نمی‌توانید تصمیم درست بگیرید. ما در ادامه ضمن معرفی کامل این حافظه و ویژگی‌هایش، هر آنچه که باید در مورد هارد اس اس دی چیست و بررسی انواع مزایا و معایب را بدانید، برایتان توضیح می‌دهیم.

هارد اس اس دی (SSD) چیست؟

تا کمتر از یک دهه قبل تمام سیستم‌ها با هاردهای HDD کار می‌کردند. در این نوع حافظه‌های یک بازوی مکانیکی بر روی یک دیسک چرخان قرار می‌گرفت تا بتوان اطلاعات را از روی آن خواند. علاوه بر سروصدای زیادی که در هنگام کار با هاردهای HDD ایجاد می‌شد، این نوع حافظه در برابر فشار و ضربه آسیب‌پذیر بود؛ به همین دلیل کم‌کم حافظه‌های SSD جایگزین آن‌ها شدند.

درایو حالت جامد (Solid-State Drive) که به اختصار SSD نشان داده می‌شود، یکی از انواع فضاهای ذخیره‌سازی اطلاعات است که در آن به جای هد و بازوی متحرک از حافظه‌های NAND استفاده شده است. این حافظه‌ها همان تکنولوژی فلش مموری است که در ابعاد بزرگ‌تری اجرا شده است.

این نوع هارد به 2 صورت نصب می‌شود:

1. حافظه SSD اینترنال

در داخل سیستم و به عنوان یک درایو نصب می‌شود و سرعت آن را چند برابر می کند. معمولاً از هارد اس اس دی اینترنال برای ارتقا سیستم و افزایش سرعت و فضای ذخیره‌سازی استفاده می‌شود.

2. حافظه SSD اکسترنال

به صورت پرتابل است و معمولاً برای نگهداری از اطلاعات یا پشتیبان‌گیری از سیستم از آن استفاده می‌گردد.

حافظه‌ی SSD چیست؟

معرفی انواع حافظه SSD از لحاظ اتصال

هاردهای اس اس دی را در 2 دسته کلی اینترنال و اکسترنال قرار می‌دهند که آن‌ها را در بخش‌های قبلی به شما معرفی کردیم. در این قسمت از مقاله می‌خواهیم به معرفی انواع این محصول از نظر نوع اتصال بپردازیم:

1. SATA:

اس اس دی ها با پورت اتصال Serial ATA یا همان SATA از سال 2003 به بازار عرضه شدند و از نسل‌های اولیه هارد اس اس دی هستند. البته این نوع اتصال هنوز هم طرفداران خود را دارد و می‌تواند اطلاعات را با سرعت 6 گیگابایت بر ثانیه بخواند یا بنویسد. اتصال SATA با اکثر سیستم‌های کامپیوتری سازگاری دارد و قیمت آن از مدل های دیگر، کمتر است.

2. PCIe:

اگر می‌خواهید بدانید اس اس دی چیست و بهترین SSDهای بازار را خریداری کنید به سراغ مدل‌هایی PCIe مخصوصاً NVMe بروید. این نوع اتصال به شما کمک می کند تا اطلاعات را با سرعتی برابر 16 گیگابایت بر ثانیه جابه‌جا کنید. البته برای کسانی که می‌خواهند از هارد SSD برای گیمینگ استفاده کنند تفاوت زیادی بین SATA SSD و PCIe SSD وجود ندارد، هر دو سرعت و عملکرد فوق‌العاده‌ای دارند.

3. M.2:

یکی از مهم‌ترین دسته‌بندی‌ها در رابطه با نوع اتصال هارد اس اس دی، اس اس دی ها، M.2 نام دارد. این دسته‌بندی به دو شکل SSD PCIe و SSD SATA تقسیم می‌شود.

4. SAS:

هاردهای اس اس دی SAS جدیدترین نسل در حافظه‌هایی هستند که سرعت آن‌ها از هاردهای SATA هم بیشتر است به همین دلیل بسیار گران‌قیمت هستند. تمرکز تولیدکنندگان بر روی سرعت این حافظه بوده است اما می‌توآن‌هارد SAS را با سرعت بالا هم تهیه کرد.


5. USB:

در بیشتر اس اس دی های اکسترنال از درگاه USB C 3.1 یا USB 3.2 استفاده می‌شود اما اس اس دی های اینترنال از پورت های دیگری برای اتصال به سیستم‌های کامپیوتری استفاده می‌کنند. رابط USB سرعت بالایی دارد و می‌تواند اطلاعات موردنظر را در کسری از ثانیه، انتقال دهد. در هنگام خرید اس اس دی اکسترنال باید به نوع رابط آن توجه کنید. حالا نوبت بررسی انواع مزایا و معایب این حافظه است.

مزایای انتخاب و خرید هارد اس اس دی

هارد اس اس دی چیست؟

اگر در زمان خرید هارد بین دو مدل SSD و HDD با تردید روبرو شده‌اید نگران نباشید با بررسی مزایا و معایب هارد اس اس دی بهتر می‌توانید تصمیم بگیرید. در نهایت باید ببینید حافظه‌ای که این مزایا و معایب را دارد برای رفع نیاز شما مناسب است یا خیر. ما در ادامه برای کسانی که می‌پرسند هارد اس اس دی چیست، لیستی از مزایای این محصول را آورده‌ایم:

1. سرعت بالا در خواندن و نوشتن اطلاعات:

بزرگترین مزیت هارد SSD نسبت به هاردهای قدیمی‌تر HDD، سرعت بالای آن در خواندن و نوشتن اطلاعات است. این سرعت بالا، عملکرد سیستم شما را به طور چشمگیری افزایش می‌دهد. با استفاده از SSD، فایل‌ها و داده‌ها شما در چند ثانیه منتقل می‌شوند. حتی می‌توانید فایل‌های بزرگ را با سرعتی فوق‌العاده بالا جابه‌جا کنید. بنابراین کاربران از هارد SSD رضایت کامل دارند.

2. تأخیر بسیار کم:

یکی دیگر از مزایای هارد اس اس دی نسبت به هارد HDD، تأخیر (delay) بسیار کم آن است. به مدت زمان ثبت درخواست توسط کاربر تا دریافت داده‌ها توسط هارد و عرضه آن به کاربر، تأخیر گفته می‌شود.
هر چه تأخیر کمتر باشد، عملکرد هارد و در نتیجه سیستم کامپیوتری بهتر خواهد شد. هاردهای SSD تأخیر بسیار کمی دارند و می‌توانند به سرعت به داده‌های دسترسی پیدا کنند. برای مثال، تأخیر در هارد اس اس دی بین 0.02 تا 0.1 میلی‌ثانیه است ولی در هارد HDD به 5 تا 10 میلی‌ثانیه می‌رسد.

3. مقاومت خوب در برابر ضربه و جابه‌جایی:

همان‌طور که پیش‌تر هم در پاسخ به اس اس دی چیست به آن اشاره شد، در هارد SSD تمامی قطعات متحرکی که در نسل قبلی (HDD) وجود داشت، حذف شده‌اند. به همین دلیل این هاردها در برابر ضربه و جابه‌جایی مقاوم‌تر هستند. اس اس دی ها سبک‌تر هستند و مقاومت خوبی در برابر شوک و میدان‌های مغناطیسی دارند زیرا هیچ پلاتر و بازوی مکانیکی در آن‌ها وجود ندارد.

4. عدم ایجاد سروصدا:

یکی دیگر از مزایای هارد اس اس دی، عملکرد بی صدای آن است. این نوع هارد SSD هیچ قطعه متحرکی ندارد و برای کار از جریان‌های الکتریکی استفاده می کند. در نسل جدید حافظه‌ها، دیگر خبری از چرخش هد و بازوی مکانیکی نیست پس هیچ سروصدایی تولید نمی‌شود.

5. مصرف پایین انرژی:

هاردها برای کار کردن به انرژی احتیاج دارند که آن را از طریق سیستم کامپیوتری یا کابل‌های مستقیم برق تأمین می‌کنند. مزیت دیگر هارد SSD نسبت به HDD، مصرف پایین انرژی آن است. زمانی که نیازی به چرخاندن پلاتر و سایر اجزای هارد به صورت مکانیکی نباشد، مصرف انرژی کاهش پیدا می کند. به طور میانگین مصرف انرژی در یک هار اس اس دی بین 2 تا 6 وات و در نمونه مشابه Hdd بین 6 تا 15 وات است.

6. لود شدن سریع ویندوز:

یکی از مسائل مهم برای کاربران، سرعت لود شدن ویندوز است. با استفاده از حافظه SSD می‌توان داده‌ها را سریع خواند و ویندوز را زودتر لود کرد. همچنین این هارد عملکرد خوبی در باز کردن بازی‌ها و اجرا کردن برنامه‌ها دارد به همین دلیل گیمرها و گرافیست‌ها SSD را به HDD ترجیح می‌دهند. این مسئله در بررسی انواع مزایا و معایب هارد SSD اهمیت دارد.

7. عمر طولانی:

هارد اس اس دی نسبت به هارد HDD عمر طولانی‌تری دارد. در این نوع هارد از الگوریتم‌های پیشرفته‌تری استفاده می‌شود که دلیل اصلی توزیع یکنواخت در فرایند نوشتن بین صفحات حافظه است در نتیجه استهلاک مکانیکی هارد کاهش پیدا می کند.
هر چه عمر هارد بیشتر باشد، احتمال خرابی و هزینه‌های مربوط به آن کمتر می‌شود. البته اطلاعاتی که بر روی هارد ثبت شده است نیز به خطر نمی‌افتد. پس با انتخاب هارد SSD در هزینه‌های خود چه در خرید و چه در نگهداری از هارد صرفه‌جویی می‌کنید.

8. وزن کم:

از تراشه‌های فلش برای ذخیره‌سازی داده‌ها در هارد SSD استفاده شده است و دیگر قطعات متحرکی مانند هد و بازو ندارد، به همین دلیل وزن آن کمتر از نمونه های مشابه HDD است. شما با انتخاب SSD، وزن سیستم خود را به طرز چشمگیری کاهش می‌دهید پس راحت‌تر آن را جابه‌جا می‌کنید. این ویژگی در طراحی و تولید لپ‌تاپ‌های سبک نیز در نظر گرفته شده است.

9. اندازه کوچک:

تراشه‌هایی که در قسمت قبل SSD چیست به آن اشاره کردیم، حجم کمی دارند و در نتیجه اندازه حافظه‌های SSD کوچک‌تر از HDD است. با استفاده از این هارد، فضای بیشتری در اختیار دارید و می‌توانید جای بیشتری را برای قطعات دیگر فراهم کنید.

10. انتقال داده با سرعت بالا:

آخرین مزیت حافظه اس اس دی که به آن اشاره می‌کنیم، انتقال دیتا راحت و آسان است. این هارد می‌تواند در هر ثانیه بین 500 تا 2000 مگابایت دیتا را منقل کند در صورتی که این عدد برای هاردهای HDD به 50 تا 150 مگابایت بر ثانیه می‌رسد. حالا نه تنها می‌توانید به سؤال اس اس دی چیست پاسخ دهید بلکه با مزایای آن نیز آشنا هستید.

معایب انتخاب و خرید حافظه SSD

حافظه اس اس دی SSD چیست؟

حالا به خوبی می‌دانید که اس اس دی چیست. با وجود آن که هاردهای اس اس دی بسیار پیشرفته هستند اما این راه ذخیره‌سازی اطلاعات هم خالی از عیب نیست. برخی از معایبی که در هنگام خرید هارد SSD باید به آن اشاره کرد بدین ترتیب هستند:

1. کاهش سرعت هارد به مرور زمان:

در بخش مزایای SSD گفتیم که سرعت خواندن و نوشتن روی این حافظه بسیار بیشتر از حافظه Hdd است، اما متأسفانه این سرعت به مرور زمان کاهش پیدا می کند. هر بار که اطلاعات را از روی SSD پاک می‌کنید فضای کاملاً خالی نمی‌شود که به این حالت provisioned می‌گویند. این امر دلیل اصلی کاهش سرعت هارد به مرور زمان است. به همین دلیل ضروری دیدیم که اولین مورد در بررسی انواع مزایا و معایب را به آن اختصاص دهیم.

2. عدم امکان بازیابی اطلاعات:

یکی از بزرگترین مشکلات هارد SSD، عدم امکان بازیابی اطلاعات در صورتی است که خراب شود. همان‌طور که در پاسخ به اس اس دی چیست به آن اشاره کردیم، این هارد با استفاده از تراشه‌های مخصوص ساخته می‌شود.
در صورتی که تراشه‌های موجود در هارد اس اس دی خراب شوند تمام اطلاعات موجود بر روی آن از دست می‌رود. در نقطه مقابل هاردهای HDD هستند که اگر یک بخش از آن‌ها آسیب ببیند، باز هم می‌توان اطلاعات بقیه قسمت‌های آن را بازیابی کرد.

3. ظرفیت ذخیره‌سازی کم:

حافظه SSD ظرفیت ذخیره‌سازی کمتر آن نسبت به هاردهای HDD است. این هاردها با ظرفیت بالا تولید نمی‌شوند زیرا هزینه تولید آن‌ها زیاد خواهد شد. اگر اس اس دی با ظرفیت 4 ترابایت تولید شود، چند هزار دلار قیمت دارد در صورتی که نمونه مشابه HDD آن فقط چند صد دلار است. پس اگر می‌خواهید حجم بسیار زیادی از اطلاعات را ذخیره کنید بهتر است به سراغ خرید اس اس دی نروید.

محدودیت در دفعات نوشتن:

شما برای نوشتن اطلاعات بر روی حافظه SSD محدودیت دارید. همان‌طور که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم، تراشه‌های موجود در این هارد تمام اطلاعات قبلی را پاک نمی‌کنند در نتیجه برای کاربر محدودیت ایجاد می‌کنند. هر چه تعداد دفعات نوشتن بر روی SSD بیشتر شود، طول عمر آن کوتاه تر شده و کارایی و سرعت آن هم کاهش پیدا می کند.

5. قیمت بالا:

اگر می‌پرسید آخرین عیب اس اس دی چیست؟ باید بگوییم قیمت بالای این حافظه است. بسیاری از کاربران با بودجه‌ای که در اختیار دارند نمی‌توانند هارد موردنیاز خود را تهیه کنند. هر هارد SSD ده برابر گران‌تر از نمونه مشابه HDD است. قیمت بالای حافظه اس اس دی به دلیل طراحی الگوریتم‌های پیچیده و استفاده از تکنولوژی پیشرفته در آن است.

بررسی تفاوت‌های هارد SSD و HDD

هارد اس اس دی (SSD) چیه؟

تفاوت میان هاردهای HDD و SSD از جمله نکات مهمی است که می‌تواند تأثیر بسزایی در انتخاب کاربران برای سیستم‌های شخصی و حرفه‌ای داشته باشد. این موضوع به‌ویژه در کاربردهای سنگین و تخصصی برجسته‌تر می‌شود. آشنایی با این تفاوت‌ها به افراد کمک می‌کند تا انتخاب مناسبی برای لپ‌تاپ یا کامپیوتر خود داشته باشند. در ادامه به مهم‌ترین تفاوت‌های میان این دو نوع حافظه اشاره می‌کنیم:

1. سرعت بالا:

درایوهای SSD از نظر سرعت، چندین برابر سریع‌تر از هاردهای HDD هستند.

2. ساختار داخلی:

HDD شامل قطعات مکانیکی مانند دیسک چرخان است، در حالی که SSD فاقد این قطعات مکانیکی است و همین موضوع باعث ایجاد تفاوت‌های عملکردی بسیاری می‌شود.

3. قیمت:

هاردهای HDD معمولاً ارزان‌تر از SSD هستند.

4. صدا و حرارت:

HDD به دلیل وجود قطعات متحرک، صدا و گرمای بیشتری تولید می‌کند.

5. مصرف انرژی:

SSD به‌طور قابل‌توجهی انرژی کمتری مصرف می‌کند.

6. طول عمر:

درایوهای SSD معمولاً طول عمر بالاتری دارند و می‌توانند تا 1.5 میلیون ساعت کار کنند، در حالی که عمر مفید HDD حدود 600 هزار ساعت است.

7. امنیت اطلاعات:

اطلاعات ذخیره‌شده در SSD معمولاً از امنیت بیشتری برخوردارند.

اگر تصمیم دارید به صورت کامل با تفاوت‌های SSD و HDD آشنا شوید، پیشنهاد می‌دهیم حتما مقاله تفاوت SSD و HDD را مطالعه نمایید.

کلام آخر

در این مطلب به پرسش اس اس دی چیست پاسخ کاملی دادیم. این نوع حافظه به صورت داخلی و برای ارتقا سیستم‌های کامپیوتر استفاده می‌شود. سرعت بالا، تأخیر کم، مقاومت خوب و … از مزایای استفاده از این محصول است.

اکنون که می‌دانید هارد اس اس دی چیست باید آن را از فروشگاهی معتبر خریداری کنید. ما در ویستا کامپیوتر بهترین و مرغوب‌ترین هارد SSD‌های را برایتان موجود کرده‌ایم. شما می‌توانید پس از بررسی انواع مزایا و معایب این حافظه مدل مناسب را انتخاب و به صورت آنلاین از ویستا کامپیوتر خریداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *